OEDEEMTHERAPIE

Wat is oedeem?

Ons lichaam heeft 2 transportsystemen. Een systeem van bloedvaten (aders en slagaders), en het lymfestelsel dat bestaat uit lymfevaten, lymfeklieren en lymfeklierweefsel.

Het lymfsysteem speelt een belangrijke rol in ons lichaam. Dit systeem zorgt onder andere voor de productie en afvoer van lymfevocht. Dit lymfevocht is zeer belangrijk voor ons immuunsysteem en transporteert tevens eiwitten. Als gevolg van een onvoldoende functionerend of een defect lymfesysteem, raakt de balans tussen aanmaak en afvoer van weefselvocht verstoord, waardoor er vochtophoping ontstaat. Als het lymfestelsel deze ophoping van vocht niet meer voldoende kan afvoeren ontstaat er zwelling (oedeem).

 

Symptomen van oedeem zijn:

- spanning op het weefsel/de huid

- toename omvang van het betroffen  lichaamsdeel

- zwaar, strak of pijnlijk gevoel.

- verminderde mobiliteit

- een putje kunnen drukken in de huid

 

Indicaties voor oedeemtherapie zijn:

  • oedeem dat is aangeboren (primair lymfoedeem)
  • oedeem dat is ontstaan als gevolg van een andere onderliggende oorzaak ( secundair lymfoedeem )  

zoals bijvoorbeeld diabetes, te hoge bloeddruk ,overgewicht, postoperatief of beschadiging van het lymfestelsel na bestraling

  • onregelmatige verdeling van vetweefsel over het lichaam (lipoedeem/lipolymfoedeem)

 

Behandeling van oedeem

Er zijn verschillende behandeltechnieken:

- zwachtelen en therapeutisch elastische kousen ( compressietherapie )

- een massageachtige techniek waarbij lymfeklieren/banen worden gestimuleerd om het overtollige vocht naar goed werkende delen van het lymfesysteem om te leiden (manuele lymfdrainage )

- lymfetaping

- specifieke oefentherapie.

 

Naast de behandelingen door de oedeemtherapeut is het bij oedeemproblematiek erg belangrijk om in beweging te blijven, omdat de spieren ook werken als een pomp om het vocht af te voeren. Zo kunnen de therapeut ën de patiënt samen op meerdere vlakken invloed uitoefenen op het verminderen van het oedeem.

 

Verwijzing

Voor oedeemtherapie heeft u een gerichte verwijzing nodig van de huisarts of specialist.