Zwangerschap

Acupunctuur/Chinese kruiden

Er zijn drie fases waarbij acupunctuur ingezet kan worden in relatie tot zwangerschap : kinderwens, tijdens de zwangerschap en bij de bevalling.

> Acupunctuur en/of kruiden kunnen invloed uitoefenen op de hormonale huishouding en worden als zodanig benut om de vruchtbaarheid (fertiliteit) te verbeteren bij kinderwens, zoals begeleidende therapie bij een traject van IVF, IUI of ICSI of om de menstruatie te reguleren als hier problemen bij zijn.

> Klachten die zich tijdens de zwangerschap ontwikkelen kunnen tot een minimum beperkt worden.

Dit wordt met name veel ingezet bij misselijkheid, vermoeidheid, stress, maagzuur, harde buiken en slapeloosheid.

Ook andere klachten, die los staan van de zwangerschap, kunnen met behulp van acupunctuur beïnvloed worden. Dit is wel zo prettig daar veel medicijnen niet of nauwelijks ingenomen mogen worden tijdens de zwangerschap.

Op het eind van de zwangerschap is het belangrijk dat het kind in de goede positie komt te liggen om de bevalling goed te laten verlopen.

Bij stuitligging is aangetoond dat acupunctuur/moxabehandeling effect kan hebben op het spontaan draaien van het kind. Ook blijkt dat het kind zich makkelijker laat keren bij een versie door de gynaecoloog als dit is voorafgegaan door acupunctuur/moxa.

> Als laatste kan de acupunctuur hulp bieden om de bevalling soepeler te laten verlopen.

Met name het verminderen van vermoeidheid, spanning en angst is hierbij een belangrijke doelstelling. Ook wordt er invloed uitgeoefend op een betere balans in de hormoonhuishouding waardoor de baarmoedermond kan verweken/afvlakken, het kind beter indaalt en de ontsluiting bevordert.

Wij doen dit natuurlijk altijd in overleg met de verloskundige.

In de praktijk zijn twee acupuncturisten werkzaam.